Vi kan lige nå 3 dage med forår

Endelig kom den, solen som vi har ventet på hele foråret, der mest har budt på kedeligt vejr og regn. På typisk dansk maner ser det ud til at vi går direkte ind i sommeren selvom den først officielt starter om 3 dage. 

Jeg nyder det gode vejr i vores sommerhus hvor Mogens er igang med at lægge sidste hånd på vores nye store træterrasse. Hele lørdagen har han arbejdet i det gode vejr med ansigtet smurt ind i masser af solbeskyttelse, han bruger pHformula UV Protect Spf50 da den fungerer perfekt på hans lidt sarte hud der nemt blusser og får tørre eksemskaller og rødme. Det er egentligt ikke fordi han ikke tåler solen, det gør han og han får pæn solbrun farve, men fordi man føler man tåler solen godt skal man altså huske solcreme alligevel. Det handler ikke "kun" om ikke at blive solskoldet her og nu - de langvarige skader i huden er meget mere alvorlige. 

Huden er nemlig en rigtig elefant - den glemmer ALDRIG!

Det betyder at hver gang du får for meget sol, lægger den skaden på lager og pludselig er der Pay Day. Hvis du er heldig kun i form af for tidlig ældning/rynker, måske pigmentpletter - men også alvorlige ting som hudkræft og modermærkekræft. 

Selv mistede jeg i april min mor til netop modermærke kræft, det havde spredt sig i kroppen, lavet metastaser og bl.a. sat sig på leveren. Så jeg vil gerne både på grund af min faglige viden og min personlige erfaring opfordre dig til AT PASSE PÅ DIG SELV i solen. 

Solen er fantastisk, og jeg elsker selv det gode vejr - men ku' aldrig drømme om at springe solcremen over. 

Vi har ALTID et bredt udvalg af solcreme stående, både hjemme og i sommerhuset, derfor blev jeg også "tosset" på Mogens i går da han ikke havde smurt sine arme ind, så de idag er knaldrøde og forbrændte. 

Han havde under arbejdet fået det varmt og havde smidt arbejdsjakken og arbejdet videre i kortærmet T-shirt. Uden liiiige at tage sig tid til at gå ind og smøre solcreme på. Så til morgen har jeg været i FØTEX og købe en langærmet T-shirt som han arbejder i idag, faktisk med armene smurt ind i Solcreme Spf50 under så hvis han drister sig til at skubbe ærmerne op er han dækket ind. 

Ud over solbeskyttelse er det også vigtigt at få nok væske, især hvis du arbejder i det gode vejr. Jeg stikker jævnligt et glas vand i hånden på Mogens da han ellers glemmer at drikke nok - skal det være mere hyggeligt kan jeg anbefale hjemmelavet lemonade. 

Du får min opskrift på citron lemonade her:

1 dl. sukker

1 dl. vand

Skræl af 1 vasket økologisk citron (undgå at få det hvide med det er bittert)

3 stilke marrokansk mynte 

Giv sukker, vand og citronskal et opkog til sukkeret er opløst i vandet, sluk for blusset, smid mynten i lagen, læg låg på gryden og lad lagen stå og trække/afkøle. 

Pres saften af 5-6 saftige økologiske citroner, du skal have ca 4-5 dl. færdig citronsaft. 

Bland citronsaft med den afkølede siede sirup, vi kan godt lide lemonaden til den lidt syrlige side så jeg brugte ikke det hele, men smag dig frem - der er også forskel på hvor sure citronerne er. 

Bland med vand/dansk vand efter lyst, server med isterninger, citronskiver og frisk mynte. 

Lækkert forfriskende og fyldt med c-vitamin. 


Velbekomme og god søndag

Gitte


Du kan læse alle gode solråd fra Kræftens Bekæmpelse HER